Editorial
Το τρίτο τεύχος του περιοδικού ACADEMIA είναι εδώ.
Τα προηγούμενα τεύχη φαίνεται να συνεχίζουν να προκαλούν το ενδιαφέρον και να έχουν σημαντική αναγνωσιμότητα. Ήδη και τα δύο τεύχη έχουν πάνω από 12.000 «κατεβάσματα». Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι το 1ο τεύχος δέχεται ακόμα σημαντικό αριθμό επισκέψεων, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της ηλεκτρονικής έκδοσης ενός περιοδικού. Από τον Ιούλιο του 2013, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να βλέπουμε και την προέλευση των επισκέψεων. Βάση του ηλεκτρονικού καταμετρητή η πλειονότητα των αναγνωστών μας βρίσκεται στο εξωτερικό, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για το περιοδικό.
Όσον αφορά το 3ο τεύχος περιλαμβάνει τέσσερα (4) άρθρα και δύο (2) βιβλιοπαρουσιάσεις. Οι βιβλιοπαρουσιάσεις αποτέλεσαν το καινοτόμο στοιχείο του 2ου τεύχους και με βάση τα «κατεβάσματα» φαίνεται να έχουν σημαντική επιτυχία. Για παράδειγμα, και έως το τέλος του 2013, οι τρεις βιβλιοπαρουσιάσεις του 2ου τεύχους είχαν πάνω από 500 «κατεβάσματα». Ως εκ τούτου κρίθηκαν πετυχημένες και γιαυτό προτείνονται ακόμα δύο (2) στο νέο τεύχος.
Όσον αφορά τα άρθρα του 3ου τεύχος:
Το πρώτο άρθρο έχει συγγραφείς τις διδάσκουσες στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού Torres Myriam N. & Ruiz Marisol και τίτλο «Techno-Euphoria as a Visa for Neoliberal/Neoconservative Capitalism’s Invasion of Academia: the Case of Digital Measures». Αναφέρεται στην εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των αλλαγών που συντελούνται εδώ και τέσσερις δεκαετίες στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ένας βασικός στόχος αυτών των αλλαγών είναι το ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό το οποίο είδε και βλέπει τη ριζική μεταβολή των εργασιακών του σχέσεων μέσω των τεχνολογικών αλλαγών που στο άρθρο ονομάζονται «τεχνο-εφορία».
Το δεύτερο άρθρο είναι γραμμένο από την Annie Couëdel του Πανεπιστημίου Paris 8. Ο τίτλος της εργασίας της είναι «Dispositif de Pédagogie de Projet: intervention/insertion. De nouvelles frontières pour la construction de l’acteur social. Le politique, l’institutionnel et le pédagogique intimement imbriqués » (Η Παιδαγωγική του Σχεδίου: παρέμβαση/ένταξη. Νέα σύνορα για την κατασκευή του κοινωνικού υποκειμένου. Η πολιτική, ο θεσμός και η παιδαγωγική ως ένα όλον). Το άρθρο αυτό έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον, τον έντονο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Δεύτερον, τη σκιαγράφηση μιας εποχής (εκείνης της μετά το Μάη του ’68), των προσδοκιών, των δράσεων και της παραγωγής τους στο πλαίσιο ενός εμβληματικού για την συγκεκριμένη εποχή ιδρύματος (Paris 8). Τρίτον, της κατασκευής ενός εργαλείου ενεργού παιδαγωγικής που στοχεύει στη δημιουργία ενεργών και ελεύθερων κοινωνικών υποκειμένων.
Το τρίτο άρθρο είναι γραμμένο από τον Diakhaté Assane μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Gaston Berger του Saint-Louis της Σενεγάλης. Ο τίτλος της εργασίας του είναι «La formation des enseignants au Sénégal : des écoles normales aux CRFPE, état des lieux et perspectives de rénovation» (Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στη Σενεγάλη: από τις Écoles Normales στα CRFPE : επισκόπηση και προοπτικές καινοτομίας). Στόχος της εργασίας είναι η ιστορική επισκόπηση της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στη Σενεγάλη. Πρόθεση του συγγραφέα είναι να δείξει πως η στοχοθεσία για «καθολική σχολικοποίηση με το μικρότερο δυνατόν κόστος» είχε σαφείς επιπτώσεις πάνω στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Το ζητούμενο για τον συγγραφέα είναι η επαναδιαπραγμάτευση της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, πλέον σε πανεπιστημιακό περιβάλλον, με στόχο την παροχή μιας ποιοτικής εκπαίδευσης.
Το τέταρτο άρθρο έχει συγγραφείς τους Γιανζίνα-Κασσωτάκη Όλγα & Κασσωτάκη Ιωάννη, υποψήφια διδάκτορα του Warwick Business School και διδάκτορα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αντίστοιχα. Ο τίτλος του είναι «Στρατηγική διοίκηση των ελληνικών πανεπιστημίων: εισαγωγή καινοτόμων αλλαγών». Η εργασία τους εστιάζει στην ανάγκη ύπαρξης μιας αποτελεσματικής διοίκησης του Πανεπιστημίου, η οποία θα προκύψει μέσα από τη συγκρότηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Για τους συγγραφείς αυτή είναι η προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση δύο καταρχάς ασύμπτωτων όψεων του σύγχρονου Πανεπιστημίου: Από τη μια, τη διασφάλιση του κοινωνικού και πολιτισμικού ρόλου του κι από την άλλη, την ένταξή του σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον που διέπεται από τους κανόνες της αγοράς.
Στη συνέχεια οι δύο βιβλιοπαρουσιάσεις αφορούν:
Ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Αγγελόπουλος, ασχολείται με το βιβλίο «ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Η ιδέα καθ’ αυτήν» του Steve Woolgar σε ελληνική μετάφραση από τον Δημήτρη Παπαγιαννάκο και παρουσιασμένο από τις εκδόσεις Κάτοπτρο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θέτει το ερώτημα «τι είναι επιστήμη;». Ο συγγραφέας του τείνει προς τον επιστημονικό πλουραλισμό δίνοντας έμφαση στο συγκείμενο παραγωγής της επιστημονικής έρευνας και των πρακτικών της. Έτσι, φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τα ενδιαφέροντα του Γ. Αγγελόπουλου που κινούνται στο χώρο της διεπιστημονικότητας, ως τόπο παραγωγής και μετάδοσης της νέας επιστημονικής γνώσης.
Η υποψήφια διδάκτορας των Πανεπιστημίων Πατρών και Paris 8 Έλενα Καραχοντζίτη παρουσιάζει το βιβλίο “M.Foucault, Power/ Knowledge: Selected interviews and other writings”, σε επιμέλεια του Gordon C. που εκδόθηκε στη New York από τις εκδόσεις Pantheon Books το 1980. Το βιβλίο είναι μια συλλογή συνεντεύξεων του Φουκώ που στην ουσία επιχειρούν μια καλή επισκόπηση των βασικών του έργων. Εκείνο που αναδεικνύεται είναι η κεντρική θέση που κατέχει στο έργο του η σχέση εξουσίας και γνώσης. Η Ε. Καραχοντζίτη ενδιαφέρεται να συνδέσει τη θεωρία του Faucault με την εκπαιδευτική πολιτική, μέσω ακριβώς αυτής της σχέσης, η οποία αναδεικνύεται βασική για την κατασκευή του θεωρητικού πλαισίου της διδακτορικής της διατριβής.
Καλή ανάγνωση!
Γιώργος Σταμέλος
Καθηγητής, Editor
View Counter: Abstract | 160 | times, and
ACADEMIA | eISSN: 2241-1402 | Higher Education Policy Network
Pasithee | Library & Information Center | University of Patras