Editorial
Το τέταρτο τεύχος του περιοδικού ACADEMIA είναι έτοιμο και παρουσιάζεται σήμερα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που φαίνεται να αναδεικνύεται είναι ότι η ηλεκτρονική μορφή του περιοδικού καθιστά τα προηγούμενα τεύχη συνεχώς επίκαιρα. Έτσι, το περιεχόμενο των τριών τευχών πλησιάζει πλέον τις 30.000 επισκέψεις εκ των οποίων πάνω από τα μισές αφορούν το 10 τεύχος. Μάλιστα φαίνεται ότι η σχετική πλειονότητα των επισκεπτών μας προέρχεται από χώρες του εξωτερικού.
Επίσης, στη συνεχή προσπάθεια ανανέωσής του το περιοδικό παρουιάζει σε αυτό το τεύχος μια καινοτομία. Τις «θεματικές ενότητες» οι οποίες προέρχονται από τις εισηγήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους στο πλαίσιο του σεμιναρίου για τους υποψήφιους διδάκτορες. Ας μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό περιοδικό είναι μια από τις επιστημονικές εκφράσεις του Διαπανεπιστημιακού Δικτύου «Πολιτικές Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Αναλυτικότερα το 4ο τεύχος περιλαμβάνει τέσσερα (4) άρθρα, δύο (2) κείμενα που προέρχονται από εισηγήσεις και φτιάχνουν μια θεματική ενότητα και τέσσερις (4) βιβλιοκριτικές.
Όσον αφορά τα άρθρα του 4ου τεύχος:
Το πρώτο άρθρο έχει συγγραφέα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ρουέν (Γαλλία) Vincent Hubert και τίτλο «Didactique universitaire : deux ou trois leçons de Michel Foucault ». Εστιάζεται στις τελευταίες εργασίες του Μισέλ Φουκώ που επικεντρώνονταν στο πως το υποκείμενο κατασκεύαζε την αυτονομία του στην ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Στη συνέχεια ο συγγραφέας προσπαθεί να δείξει πως αυτή η κατασκευή μπορεί να αφορά επίσης τους σύγχρονους φοιτητές και κατ’επέκταση τους πανεπιστημιακούς δασκάλους.
Το δεύτερο άρθρο είναι γραμμένο από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Καβασακάλη Αγγελο και τιτλοφορείται «Το εκκρεμές των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα από το παράδειγμα των πολιτικών αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας στα ΑΕΙ τα τελευταία 40 έτη». Το αντικείμενό του είναι η ανάλυση των δυσκολιών θεσμοθέτησης ενός συστήματος διασφάλισης της ποιότητας για το ελληνικο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης. Οι δυσκολίες αυτές αναλύονται μέσα από την έννοια «μεταφορά πολιτικής» συνδέοντας τις εφαρμοζόμενες πολιτικές με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές που σχετίζονται με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.
Το τρίτο άρθρο έχει συγγραφέα τη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Πίτσου Χαρίκλεια και φέρει τίτλο «Διερεύνηση της ειδικής διδακτικής μεθοδολογίας των μελών ΔΕΠ που διδάσκουν την Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως ανεξάρτητο διδακτικό αντικείμενο στα ελληνικά Παιδαγωγικά Τμήματα: Μια ποιοτική προσέγγιση». Το αντικείμενο του κειμένου αφορά την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα (ΕΑΔ) και ειδικότερα την ύπαρξη σχετικών μαθημάτων στην αρχική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο δασκάλων όσο και νηπιαγωγών. Η έρευνα που έχει διεξαχθεί επικεντρώνεται στα μέλη των Παιδαγωγικών Τμημάτων που διδάσκουν την ΕΑΔ.
Το τέταρτο άρθρο έχει γραφεί από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Χριστοδούλου Μιχάλη και έχει τίτλο «Ambitious and ambivalent: a biographical approach of adolescents’ transition into higher education». Το άρθρο βασίζεται σε 70 «αφηγήσεις μετάβασης» εφήβων πόλης της Δυτικής Ελλάδας που βρίσκονται στην τελευταία τάξη λυκείου. Τα λύκεια αυτά έχουν διαφορετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο συγγραφέας προσπαθεί να διερευνήσει ειδικότερα το πως οι παράγοντες που διαμορφώνουν το κάθε υποκείμενο οργανώνονται σε αφηγήσεις ζωής που σφυρηλατούν τελικά την ερμηνεία του εαυτού και κρυσταλλώνουν τις φιλοδοξίες του.
Το δεύτερο μέρος του τεύχους αφορά δύο κείμενα που προέρχονται από τα σεμινάρια του Δικτύου για τους υποψήφιους διδάκτορές του και αποτελούν μια θεματική ενότητα. Το πρώτο κείμενο έχει γραφτεί από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κλάδη Διονύση και τιτλοφορείται «Μεταρρυθμίσεις και αντιμεταρρυθμίσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια (1974 -2014): Συνδέοντας την πολιτική με τις κοινωνικές δυναμικές». Ο συγγραφέας του προσπαθεί, αφενός, να παρουσιάσει και να αναλύσει ορισμένες πτυχές της ιστορικής διαδρομής των τελευταίων 40 χρόνων του ελληνικού πανεπιστημίου, έχοντας στο επίκεντρο τον Νόμο Πλαίσιο του 1982, αφετέρου, επιχειρεί να συνδέσει τη μεταρρύθμιση του 1982 με τις κοινωνικές δυναμικές της εποχής.
Το δεύτερο κείμενο είναι του καθηγητή του
Πανεπιστημίου Πατρών Σταμέλου Γιώργου και φέρει τον τίτλο «Το
ζήτημα της κοινωνικής νομιμοποίησης του ελληνικού πανεπιστημίου: ιστορικές
καταβολές, μελλοντικές προκλήσεις (1974-σήμερα)». Το
κείμενο διαπραγματεύεται την κοινωνική νομιμότητα του ελληνικού πανεπιστημίου
την ίδια χρονική περίοδο με το προηγούμενο κείμενο. Με αναλυτικό εργαλείο την
έννοια της «νομιμοποίησης» προσπαθεί να αναλύσει την πορεία απονομιμοποίησης
του πανεπιστημίου και αναρωτιέται για τους όρους και τις προϋποθέσεις
επανανομιμοποίησής του.
Τα δύο αυτά κείμενα αν και διαφορετικά και με διαφορετικές εκκκινήσεις προσπαθούν να αναλύσουν το ίδιο αντικείμενο, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, την ίδια περίοδο κι ως εκ τούτου αντιμετωπίζονται ως μια ενιαία θεματική ενότητα.
Τέλος, αυτό το τεύχος περιλαμβάνει τέσσερις βιβλιοπαρουσιάσεις.
Η πρώτη είναι γραμμένη από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καραγιαννοπούλου Ευαγγελία και αναφέρεται στο βιβλίο του Noel Entwistle με τίτλο «Teaching for understanding at university: Deep approaches and distinctive ways of thinking».
Η δεύτερη αφορά το βιβλίο του Emile Durkheim «Η εξέλιξη της παιδαγωγικής σκέψης» που μόλις πρόσφατα μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα και είναι γραμμένη από τη Διδάκτορα και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρου Σοφία.
Η τρίτη βιβλιοπαρουσία προέρχεται από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Αγγελόπουλο Γεώργιο και αναφέρεται στο βιβλίο της Silvia Federici με τίτλο «Ο Κάλιμπαν και η Μάγισσα: Γυναίκες, Σώμα και Πρωταρχική».
Τέλος, η τέταρτη βιβλιοπαρουσίαση αφορά το βιβλίο The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition των Hanna Schlisser, Yasemin Nuhoglu Soysal και προτείνεται από την υποψήφια διδάκτορα των Πανεπιστημίων Πατρών και Paris 8 Καραχοντζίτη Έλενα.
Καλή σας ανάγνωση!
Η Συντακτική Επιτροπή
View Counter: Abstract | 263 | times, and
ACADEMIA | eISSN: 2241-1402 | Higher Education Policy Network
Pasithee | Library & Information Center | University of Patras