Οι Κριτικές Μελέτες για την Πολιτιστική Κληρονομιά είναι διεπιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης με αξιολόγηση και απευθύνεται σε ερευνητές και επαγγελματίες της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στόχος του περιοδικού είναι η δημοσίευση πρωτότυπων μελετών από το ευρύτερο πεδίο των σπουδών στην πολιτιστική κληρονομιά. Οι Μελέτες ενθαρρύνουν τον διάλογο σχετικά με το περιεχόμενο (εντοπισμός, ταύτιση, ερμηνεία, αξιολόγηση νοηματοδότηση κ.ά.) αλλά και το πλαίσιο (νομοθεσία, διοίκηση, οικονομία, τοπικές κοινωνίες, τόπος, χώρος, μνήμη, ταυτότητα, τοπία κ.ά.) της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη θεωρία και την πράξη.
For English, go to the right ΓΛΩΣΣΑ>ελληνικά>select English>Υποβολή.
Ακολουθείστε μας μέσα από το Facebook και το Twitter.
Πρόσκληση Υποβολής Άρθρων 2024
Σας καλούμε να καταθέσετε πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες έκτασης 8,000 λέξεων (συμπεριλαμβανομένης βιβλιογραφίας) δημιουργώντας λογαριασμό στην ιστοσελίδα του περιοδικού και ακολουθώντας τις οδηγίες για έναρξη νέας υποβολής. Για τις οδηγίες υποβολής δείτε εδώ.
Όλες οι υποβολές περνούν από αξιολόγηση. Για τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης, δείτε εδώ. Οι δημοσιεύσεις διατίθενται με ανοικτή πρόσβαση από το διαδίκτυο και παίρνουν Digital Object Identifier (DOI). Οι συγγραφείς διατηρούν τα πνευματικά τους δικαιώματα και δημοσιεύουν την εργασία τους με άδεια CC BY 4.0.
Εάν έχετε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με τη συντακτική ομάδα.
Πρόσκληση Υποβολής Άρθρων στο Ειδικό Τεύχος
"Ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά στην πανδημική και μετα-πανδημική εποχή"
Η κρίση της πανδημίας δημιούργησε πρωτοφανείς προκλήσεις μεταξύ άλλων και στους τομείς του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, έκδηλες σε πολλαπλά επίπεδα: από την καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική παραγωγή μέχρι την πολιτιστική κατανάλωση και την αλληλεπίδραση με το κοινό. Μεταξύ άλλων, η πανδημική συνθήκη ανακίνησε τη συζήτηση σχετικά με τη ψηφιακή μετάβαση, την ασφαλή πρόσβαση, την ευρεία συμμετοχή αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των πολιτιστικών οργανισμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το ειδικό τεύχος των Μελετών με θέμα «Ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά στην πανδημική και μετα-πανδημική εποχή» έχει ως στόχο να παρουσιάσει αφενός τις επιπτώσεις (θετικές-αρνητικές) της υγειονομικής κρίσης στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και αφετέρου να πληροφορήσει το μέλλον: Πώς η εμπειρία του COVID-19 μπορεί να πλοηγήσει την πολιτιστική πολιτική και πρακτική; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του πολιτιστικού έργου σε ανάλογες κρίσεις; Πώς η πανδημία μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής θετικών αλλαγών στους τομείς του πολιτισμού;
Μερικές από τις πιθανές θεματικές των άρθρων που θα συμπεριληφθούν στο ειδικό τεύχος είναι οι ακόλουθες:
- Η πανδημία ως επιταχυντής της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού έργου και των μουσειακών συλλογών
- Η πρόσβαση στα ψηφιακά πολιτιστικά αγαθά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων (lockdown)
- Η χρηματοδότηση της πολιτιστικής δημιουργίας και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στην προ- και μετά-COVID εποχή
- Η συμμετοχική διαχείριση των μουσείων και άλλων πολιτιστικών οργανισμών στον απόηχο της πανδημίας
Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τα άρθρα τους προς κρίση και δημοσίευση για το ειδικό τεύχος.
Προθεσμία υποβολών: ανοικτή
Τα άρθρα θα δημοσιευτούν μετά από διπλή ανώνυμη αξιολόγηση ηλεκτρονικά, με ελεύθερη πρόσβαση και θα λάβουν DOI.
Τα άρθρα πρέπει να είναι σχετικά με τη θεματολογία του ειδικού τεύχους και να βασίζονται σε εμπειρική έρευνα. Δεν πρέπει να έχουν υποβληθεί προηγουμένως για δημοσίευση σε άλλο περιοδικό, έντυπο ή ηλεκτρονικό. Θα γίνονται δεκτά κείμενα γραμμένα στα ελληνικά ή στα αγγλικά.
Πληροφορίες σχετικά με τις προδιαγραφές των κειμένων είναι διαθέσιμες εδώ: https://pasithee.library.upatras.gr/CSCH/about/submissions#authorGuidelines
Τόμ. 3, Αρ. 1 (2023)
Πίνακας Περιεχομένων
Αρθρο
Νικόλαος Γ. Πασαμήτρος, Βερονίκη Θ. Κρικώνη
|
|
Βιβλιοκριτική
Yannis Hamilakis
|
|